FOTO-VIDEO | Șeful ROMARM, pus sub control judiciar și urmărit penal pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual

Publicat: 31/01/2023, 14:30
Actualizat: 31/01/2023, 15:51

Șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, a scăpat de arest preventiv, după ce mandatul de reținere emis pe numele lui a expirat, marți, în jurul orei 13:00, iar procurorii nu au cerut o măsură restrictivă de libertate în cazul lui. El este urmărit penal pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual în dosarul în care sunt implicați Victor Pițurcă și fiul lui, Alexandru Pițurcă.

Șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, a părăsit sediul DNA după ce procurorii l-au audiat, iar mandatul de reținere a expirat în cazul lui.

El a fost pus sub control judiciar, după expirarea ordonanţei de reţinere de 24 de ore, au spus surse judiciare pentru GÂNDUL.

DNA a deschis urmărirea penală pe numele lui Gabriel Țuțu pentru: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Aceste acuzații îi sunt aduse în dosarul legat de contractele pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. În același caz se fac cercetări și cu privire la livrarea unor măşti neconforme pentru MApN, în perioada pandemiei.

Gabriel Țuțu, șeful ROMARM, a plecat de la DNA / Sursa video: GÂNDUL
Gabriel Țuțu, șeful ROMARM, a plecat de la DNA / Sursa video: GÂNDUL

USR: Gabriel Țuțu, fost ofițer SRI, este „protejatul” ministrului Economiei, Virgil Popescu

USR afirmă, într-un comunicat de presă, că a demarat procedurile de schimbare a lui Gabriel Țuțu de la conducerea Romarm în perioada în care a fost la guvernare, însă demersul s-a oprit pentru că Virgil Popescu a schimbat CA-ul companiei, imediat după eliminarea USR din Guvern.

„Puteți să vă imaginați genul de protecție masivă pe care o avea domnul Țuțu din partea sistemului. Acest domn avea de departe unul dintre cele mai solide contracte făcute de pe vremea guvernului Orban. Un contract extrem de favorabil care însemna că dacă nu faci foarte mulți pași, fie nu poți să-l dai afară, fie trebuie să-i plătească statul român foarte mulți bani. Evident, am început procedura. Am apucat să schimb CA-ul Romarm cu oameni extraordinari, anunțați prin comunicat de presă, nu pe șest ca acum. Domnul Virgil Popescu a repus în funcție toți administratorii speciali din companiile de stat pe care îi dădusem eu afară și a oprit, evident, procedura de concediere a domnului Țuțu”, spune fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR).

Victor Pițurcă și șeful ROMARM, reținuți de DNA

În cursul zilei de luni, Victor Pițurcă a fost reținut, luni, în dosarul privind achiziția de măști de protecție derulată în perioada pandemiei de coronavirus și este urmărit penal. În același dosar a mai fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

Fostul selecționer este suspectat de cumpărare de influență.

Dosarul, anchetat inițial de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.

Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție. De aceea, cazul a fost disjuns către DNA.

Ce spun procurorii DNA

Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – au transmis, luni, printr-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie, a lui Gabriel Țuțu și a lui Victor Pițurcă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de:

  • abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • trafic de influență în formă continuată,
  • fals intelectual;

Pe de altă parte, fostul antrenor al Naționalei este suspectat comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Prejudiciu de 8,6 milioane de lei pentru ROMARM

În ordonanța procurorilor se arată că, „pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Preţul exorbitant pe care l-a plătit un cuplu pentru două băuturi la un restaurant din...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Magistrații au condamnat-o definitiv pe Loredana Atănăsoaie, tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
Evitați aceste medicamente, pe caniculă. Puteți să aveți probleme uriașe
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×